“Anatomía de un instante”

Fa uns dies estava rondant per l’FNAC de Plaça Catalunya (avís als al·lèrgics a la pols: aneu-hi amb molt de compte. Quan vaig tornar a casa vaig necessitar dues pastilles de Celesemine) i em vaig trobar amb el llibre que porta per títol el d’aquest mateix post, escrit per Javier Cercas. Quan el va publicar en vaig sentir algunes referències a la televisió (em sembla), i em va picar una mica la curiositat, però no massa. Allà mateix el vaig fullejar, i me’l vaig endur (entre d’altres raons pel seu preu, menys de deu euros). És una joia de llibre.

Hi ha molts llibres del 23-F. Fa bastants anys (entre el 2002 i el 2004) en vaig llegir un, escrit pel llavors comandant Ricardo Pardo Zancada, un dels participants en l’intent de cop d’estat. Molt bon llibre, per cert. Però el de Javier Cercas és diferent. A tots els que us agradi llegir, als que us agradi la història, us el recomano. He disfrutat moltíssim llegint-lo, malgrat que algun capítol es fa una mica difícil de digerir. Però és sublim. Si la majoria de llibres sobre aquell esdeveniment malden per trobar culpables i establir com van succeir els fets, Javier Cercas opta per un enfocament diferent. Ep, no renuncia a oferir la seva pròpia opinió sobre el que va passar i quins en deurien ser els responsables. Però la seva mirada és, d’alguna manera, més psicològica, més sociològica. Si la resta de llibres probablement podrien ser duts a la gran pantalla, no és el cas del del senyor Cercas, que en canvi ens ofereix uns insights realment interessants, i trenca bastants mites sobre com la gent va reaccionar davant d’aquell fet i quines causes el van provocar.

Anava a oferir-vos algunes cites del llibre, però és que n’acabaria copiant gairebé la meitat. Sens dubte, una obra mestra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s