Benet XVI o Joan Pau II?

Avui, a la feina, mentre dinàvem, m’han preguntat qui preferia de Papa, si Joan Pau II o l’actual Benet XVI. La pregunta ha vingut perquè resulta que una empresa d’alguna manera relacionada amb nosaltres tindrà força feina per la visita que el Papa farà a Barcelona d’aquí a poc. Per què m’ho han preguntat a mi? Els seus motius tindran, oi? He respost quasi sense dubtar: Benet XVI. Sembla que la resposta no ha acabat d’agradar-los, i m’imagino per què. Si ja és pràcticament impossible conèixer una persona amb qui convius cada dia, molt més difícil és (o dit d’una altra manera, molt més impossible) conèixer algú de qui només saps el que en llegeixes (o sents) als mitjans de comunicació.

Vagi per endavant que no he llegit cap biografia sobre Joan Pau II ni sobre Benet XVI. D’aquest últim, però, he llegit el famós llibre Informe sobre la fe, escrit cap al 1984, quan era prefecte de la Sagrada Congregació de la Doctrina de la Fe (en paraules del Xavi, i salvant les enormes distàncies, vindria a ser el nom actual que té el que abans era la Inquisició). També he llegit els dos volums de memòries publicats per Hans Küng (si algú no sap qui és, que ho busqui a la Wikipedia, no tinc espai aquí per a presentar-lo), en què parla sobretot de Benet XVI i una mica de Joan Pau II.

Em deien que l’actual Papa és molt conservador, i segurament té raó. Però quina diferència hi ha, en això, amb el seu predecessor? Passa simplement que Joan Pau II era molt més mediàtic, i feia una cara més agradable. Però això no és, ni de lluny, motiu per preferir-lo a ell abans que a l’actual. Sí, certament Benet XVI és més aviat conservador (tot i que aquests termes, conservador i progressista, aplicats al món de l’Església, em semblen més que pèssims), però almenys és un cap amoblat, més que Joan Pau II. Ambdós van estar al Vaticà II: Joan Pau II com a bisbe, amb una actuació més que discreta; Ratzinger com a pèrit del seu bisbe diocesà, i amb una participació molt més important, encara que fos entre bambolines. Hans Küng, d’alguna manera, acusa Ratzinger d’haver-se venut pel poder dins l’Església. Potser sí, potser no. No ho sé.

No acabo de confiar en les figures mediàtiques per a posicions que de mediàtiques en tenen ben poc. Una cosa és la repercussió que tingui una figura com el Papa. Però el Papa no és (o almenys no ha de ser) un relacions públiques. Ha de ser algú que faci bé la seva feina, i simplement per això se l’ha de valorar. Sobretot per la feina que fa de cara endins, vers l’Església — que al cap i a la fi, és la institució de la qual n’és cap. Evidentment que té projecció envers el món no creient (per dir-ho d’alguna manera), però això per mi està secundat al que de debò és la seva feina.

Finalment, prefereixo Benet XVI a Joan Pau II perquè, d’alguna manera, m’identifico molt més amb el primer que no amb el segon. No ho dic per ideologia, ni per pensament, sinó simplement per com és: m’identifico molt més amb el món de la cultura, de l’estudi, del pensament, que no pas amb el món mediàtic, de les masses. Simplement, maneres de ser.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s